Du använder den gamla webbplatsen.
Gå till den nya versionen.

Om ABC

Om ABC

OM ABC

ABC-kedjans historia

Under andelsverksamhetens begynnelseår på 1920- och 1930-talen såldes SOK-bensin bl.a. i Mellilä. De första verksamhetsställena som påminde om dagens trafikbutiker öppnades i Somero och Fredrikshamn på 1990-talet. Erfarenheterna från dem, otaliga studieresor och gediget projektarbete utfört av SOK:s och handelslagens experter möjliggjorde lansering av ett helt nytt sätt att betjäna kunderna, i synnerhet de som är på resande fot, men samtidigt också ortsborna.

Varifrån kommer namnet ABC?

Redan på de första ritningarna på en trafikbutik stoltserade en hög pylon, ett landmärke, som på arkitekternas begäran måste få ett arbetsnamn. Arbetsnamnet blev ABC. Två kundtester genomfördes, men man hittade inget lämpligt namn för kedjan. Under den tredje omgången bad direktören för dåvarande SOK Ässähuoltamot-kedjestyrningen, sedermera ABC-kedjan, Heikki Strandén att även arbetsnamnet ABC skulle testas. Den kundgrupp som namnen testades på ansåg att ABC var överlägset bäst – och resten är historia.

Milstolpar i ABC-trafikbutiksverksamheten och bränslehandeln

 • 1998 fattades beslut om att bygga två ABC-stationer. I slutet av året öppnades den första ABC-trafikbutiken i Uttis och den första ABC-automatstationen i Kånala i Helsingfors.
 • 2002 hade kedjan redan totalt 100 ABC-stationer.
 • 2004 inledde det egna upphandlingsbolaget North European Oil Trade Oy (NEOT) bränsleleveranser.
 • 2004 blev ABC-Restaurant S-gruppens största restaurangkedja sett till antalet (totalt 60 ABC-restauranger).
 • 2004 beviljades ABC rätt att använda Förbundet för Finländskt Arbetes märke Nyckelflaggan på sina tjänster.
 • 2008 utsågs ABC för första gången till Finlands mest betrodda servicestationskedja i Valitut Palats (Det Bästas) läsarundersökning. Sedermera har ABC utsetts till Finland mest betrodda servicestationskedja sex gånger i rad fram till 2013.
 • 2009 blev ABC den största bensinhandlaren i Finland.
 • 2010 öppnades den 100:e ABC-trafikbutiken.
 • 2011 lanserades bränslet Eko E85. Produkten beviljades Nyckelflaggan samma år. Läs mer
 • 2013 lanserades bränslet Smart Diesel. Läs mer
 • 2015 Restaurangerna i ABC-trafikbutikerna började använda 100 % inhemska köttråvaror
  2016 ABC-mobiltankningstjänsten lanserades i S-mobil och de första Lähi-ABC-stationerna inledde sin verksamhet
 • 2018 ABC-mobil med mobiltankning var publicerad

Numera är ABC en kedja som ingår i S-gruppen. Kedjan tillhandahåller servicecenter som utgör trivsamma rastplatser för resenärer och erbjuder invånarna i närområdet service alla dagar. Vi tillhandahåller ett modernt och mångsidigt servicenätverk i Finland och på Åland. Man kan tanka bilen på totalt 429 ABC-stationer.

I ABC-kedjan ingår ABC-servicestationer, ABC-automatstationer och ABC CarWash-biltvättar.

ABC-trafikbutikerna – Ett stopp, många tjänster

ABC-trafikbutikerna har öppet alla dagar året om på både vardagar och helger, vissa till och med 24h. ABC-trafikbutikerna är öppna som normalt även på alla helgdagar, till exempel jul och midsommar. Det finns 56 ABC-trafikbutiker runt om i Finland.

I anslutning till ABC-trafikbutikerna finns alltid en bensinstation, en mångsidig restaurang och en förmånlig matbutik. ABC:s egna restaurang- och matbutikstjänster är öppna under hela trafikbutikens öppettider. ABC-trafikbutikerna erbjuder samtidigt även många andra tjänster, bl.a. rymliga och välstädade toaletter, ett barnvårdsrum och en lekplats för barn samt nästan utan undantag WLAN-uppkoppling och ofta också biltvätt.

Vissa ABC-trafikbutiker har även pausrum för yrkestrafikanter, dvs. buss- och långtradarchaufförer. I anslutning till trafikbutikerna finns ofta också utomstående tjänsteleverantörer, som kan ha egna öppettider. De utomstående tjänsteleverantörernas öppettider anges på deras egna webbplatser.

Lähi-ABC

Lähi-ABCs tjänster är i första hand riktade till lokala kunder som erbjuds lätt service, allt från mat och tankning till kompletterande inköp. Stationerna ligger i huvudsak på tätorter. Stationernas tjänster och öppettider varierar och är anpassade till den lokala efterfrågan.

ABC-automatstationer

ABC-automatstationerna ligger i huvudsak i anslutning till S-gruppens matbutiker, som Prisma, S-market och Sale. På ABC-automatstationerna tankar du enkelt och snabbt och du får Tankningsbonus för varje bränsleliter du tankar.

ABC-CarWash

Biltvättar finns i huvudsak i anslutning till ABC-trafikbutiker och -automatstationer och Prisma. ABC-CarWash är moderna, snygga och säkra biltvättar där du tvättar din bil på ett miljövänligt sätt. Se var det finns biltvättar här.

Karl Fazer crunchy black edition suklaapatukka Wienermunkki ja & kahvi S-Etukortilla 4,90 € (norm. 5,90 €) Kalkkuna-juustosämpylä 4,90 € Hot dog Salsiccia & 0,4l hanajuoma 5,90 € (norm. 8,50 €) Jättikerroshampurilainen 9,70 € (ateriana 12,90 €) Fazer pienet patukat 2 € 4 kpl Mynthon pastillit 2 € 2 kpl Taffel suolapähkinät 4 € 2 kpl Teho Sport palautusjuomat 3,50 € 2 kpl Wunderbaum ilmanraikastimet 3 € 2 kpl